Fotoreport z Dnů lidové architektury 2021

Lidová architektura 2021AkceLidové stavby
V týdnu 17.-24. července 2021 se uskutečnil projekt Dny lidové architektury v Plzeňském kraji. Centrem byl obnovený Selský dvůr U Matoušů v plzeňském Bolevci, který je národní kulturní památkou.
 
 
 
 

DLA Plzeňského kraje Slavnostní zakončení v Expozici lidové architektury v Chanovicích v sobotu 24. července 2021

dla-plk-chanovice-letak-plakat-finalni-1.jpg
Lidová architektura 2021Lidové stavbyVýstavy

Zveme Vás na slavnostní zakončení dnů lidové architektury do Chanovic, kde proběhne následující program:
Expozice lidové architektury (skanzen) v Chanovicích v sobotu 24. července 2021 od 10:00 do 17:00 hodin 

 komentované prohlídky Expozice lidové architektury v Chanovicích
 výstava “25 let budování skanzenu Chanovice”
 prohlídky Galerie Nositelů tradice lidových řemesel, Expozice lidových řemesel Pošumaví a historické místnosti v blízkém zámeckém areálu v obci
 ukázky tradičních řemesel
 lidová hudební pohádka “Švanda Dudák”, hraje a zpívá Dana Matoušková v chalupě z Těšetin
 drobné občerstvení ve vstupním objektu po celý den

Vstup zdarma!

Dny lidové architektury Plzeňského kraje 17. – 24. července 2021

pozv-plz-kraj-2021_mail_page-0001.jpg
Lidová architektura 2021AkceLidové stavbyZ krajů a regionů

Zveme Vás na Dny lidové architektury Plzeňského kraje se slavnostním zahájením v národní kulturní památce Selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci v sobotu 17. července 2021 a zakončením v Expozici lidové architektury jihozápadních Čech v Chanovicích 24. července 2021.

V letošním roce se uskuteční již 9. ročník Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska, tentokrát s centrem v národní kulturní památce Selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci, respektive v Expozici lidové architektury v Chanovicích. 

Záměrem a přáním pořadatelů je, aby se Dny lidové architektury staly pro širokou veřejnost podnětem k hlubšímu poznání a pochopení hodnot a významu lidového stavitelství a zároveň impulsem k posílení vědomí odpovědnosti za jeho uchování.

Dny lidové architektury Čech, Moravy a Slezska 2021

selsky-dvur-1.jpg
Lidová architektura 2021AkceLidové stavby

Již po deváté se v letošním roce chystají Dny lidové architektury Čech, Moravy a Slezska.

9. ročník se má uskutečnit ve dnech 17. - 25. 7. 2021. Věřme, že současná pandemická situace natolik odezní, že budeme moci pokračovat v tradici Dnů lidové architektury, která  byla zahájena v roce 2013 u příležitosti 200. výročí narození Jakuba Bursy, proslulého zednického mistra a lidového umělce působícího v okolí Volyně a Vlachova Březí na Prachaticku, kde také proběhly hlavní vzpomínkové akce spojené s putováním po jím vytvořených stavbách.

Příznivé ohlasy a řada podobných aktivit na různých místech naší země vzniklých spontánně na základě výzvy iniciátorů Roku lidové architektury, vyhlášeného v souvislosti s tímto výročím, vyústil v rozhodnutí organizátorů ze společnosti FOIBOS, Kotěrova centra architektury a Národního památkového ústavu pořádat Dny lidové architektury každoročně a vždy právě v období kolem 21. července, tedy v termínu spojeném s datem narození tohoto významného osobitého tvůrce.

Vychází nová publikace Lidové stavby Středočeského kraje

obalka-web-lidove-stavby-stredoceskeho-kraje.jpg

V edici Slavné stavby vydávané nakladatelstvím FOIBOS BOOKS začíná nová řada publikací, které budou čtenářům přibližovat nepřeberné bohatství lidových staveb našeho venkova.

Zveme vás na Dny lidové architektury v Lužnici

luznice.jpg
Lidová architektura 2020

V roce 2020 se uskuteční již 8. ročník Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska. Organizátoři těchto dnů, společnost FOIBOS a Národní památkový ústav, pořádají tyto dny každoročně a vždy právě v období kolem 21. července. Tento termín je totiž spojen s datem narození Jakuba Bursy v roce 1813, významného a osobitého jihočeského lidového tvůrce.

Dny lidové architektury letos zvou na Kouřimsko

Dny lidové architektury. Ilustrační foto KÚ Středočeského kraje
Lidová architektura 2020Lidové stavby

Letošní ročník Dnů lidové architektury bude mít ve středních Čechách hlavní centrum v Kouřimi na Kolínsku. Uskuteční se v týdnu od 18. do 26. července.

Dny lidové architektury Středočeského kraje - fotografie

dla2019_lhotka16.jpg
Lidová architektura 2019AkceLidové stavbyFOTOGALERIE

O víkendu 20.-21. července proběhlo slavnostní zahájení dnů lidové architektury Středočeského kraje ve Lhotce u Mělníka. Fotografie z této akce si zde můžete prohlédnout.

Dny Lidové architektury Karlovarského kraje

dsc02948.jpg
Lidová architektura 2019AkceLidové stavbyFOTOGALERIE

V galerii si můžete prohlédnout fotografie z letošních dnů lidové architektury Karlovarského kraje.

Pro pražské zájemce o účast na Dnech lidové architektury ve Lhotce u Mělníka - Změna času odjezdu

Lidová architektura 2019AkceLidové stavby

Dny LA 20. července 2019 se konají ve Lhotce u Mělníka. Lze využít speciálně vypravovaný rekreační Kokořínský rychlík Praha – Mšeno s odjezdem z Hlavního nádraží Praha v 8:19 a příjezdem do stanice Lhotka-zastávka v 10:45 a v 17:18 zpět ze Lhotky do Prahy (bližší informace na http://www.kzc.cz/vlak/kokorinsky-rychlik).     

 

Blíží se Dny lidové architektury Karlovarského kraje - portál PROPAMÁTKY

Lidová architektura 2019AkceLidové stavby

Porál PROPAMÁTKY na svém portálu publikoval článek o Dnech lidové architektury Karlovarského kraje. Přečíst si ji můžete ZDE.

Dny lidové architektury v Libereckém kraji

Lidová architektura 2019AkceLidové stavby

O víkendu 13.-14. července se v Jizerských horách v zaniklé sklářské osadě Kristiánov odehrají Dny lidové architektury Libereckého kraje. Více informací a fotografie z této akce můžete nalézt na těchto webových stránkách: https://www.facebook.com/events/621997284956558/623197774836509/?notif_t=admin_plan_mall_activity&notif_id=1562595002646085

https://www.informuji.cz/clanky/6754-dny-lidove-architektury-otevrou-zdarma-pamatky-v-libereckem-kraji/

https://www.mkcr.cz/novinky-a-media/dny-lidove-architektury-na-kristianove-4-cs3392.html

Den lidové architektury v Lužnici

luznice.jpg
Lidová architektura 2019AkceLidové stavby

V  roce 2019 se uskuteční již 7. ročník Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska 2019. Organizátoři těchto dnů, společnost FOIBOS a Národní památkový ústav, pořádají tyto dny každoročně a vždy právě v období kolem 21. července, tedy v termínu spojeném s datem narození Jakuba Bursy, významného osobitého tvůrce působícího v okolí Volyně a Vlachova Březí.

Dny lidové architektury Středočeského kraje 20.-28. července 2019

letak-a5-dla-str-kraj-mail-1.jpg
Lidová architektura 2019AkceLidové stavby

Dny lidové architektury Středočeského kraje

20. – 28. července 2019 se slavnostním zahájením v obci Lhotka v sobotu 20. 7. 2019.

Po dvou úspěšných ročnících Dnů lidové architektury Středočeského kraje v Muzeu lidových staveb středního Povltaví ve Vysokém Chlumci (2017) a v Polabském národopisném muzeu v Přerově nad Labem (2018) se v letošním roce uskuteční jejich 3. ročník, tentokrát se slavnostním zahájením v sobotu 20. července v obci Lhotka na Kokořínsku – v romantické krajině pískovcových skalních měst, tajuplných zákoutí i prosluněných borových lesů, hlubokých kaňonů a strží, zde zvaných doly, v místech, kde se setkával a vzájemně ovlivňoval český a německý živel, v regionu zemědělsky nepříliš úrodném, dříve však proslulém pěstováním chmele, v oblasti, jíž se prakticky úplně vyhnul průmysl i větší dopravní tepny včetně železnice, a v níž se díky tomu dochovala nedotčená příroda a rovněž nebývalé množství unikátní původní, převážně roubené lidové architektury i celých vesnických sídel rozložených v členitém terénu náhorních plošin i strmých roklin.   

Dny lidové architektury v Karlovarském kraji 13.-21. července 2019

pozv-dla-karlovy-vary-doubrava-mail-1.jpg
Lidová architektura 2019AkceLidové stavby

Karlovarský kraj a Kotěrovo centrum architektury o.p.s. jménem pořadatelů a partnerů Dnů lidové architektury Karlovarského kraje 2019 si Vás dovolují pozvat na Slavnostní zahájení Dnů lidové architektury Karlovarského kraje a křest průvodce Lidové stavby Karlovarského kraje, které se konají 13. července 2019 od 11:00 ve Skanzenu Doubrava u Lipové. Dny lidové architektury zde probíhají do 21. července 2019.

Záštitu nad Dny lidové architektury převzala hejtmanka Karlovarského kraje Mgr. Jana Mračková Vildumetzová.

Liberecký kraj zve k účasti na Dnech lidové architektury majitele památek

Lidová architektura 2019AkceLidové stavby

Vybrané stavby lidové architektury typické pro Liberecký kraj budou moci lidé navštívit již počtvrté v rámci Dnů lidové architektury, které se konají v letošním roce o víkendu 21. – 22. července 2018. Pro návštěvníky budou připraveny doprovodné programy ve formě komentovaných prohlídek, ukázek tradičních řemesel, divadelních představení či vystoupení folklorních souborů.

Dny lidové architektury Čech, Moravy a Slezska 2019

kostel.jpg
Lidová architektura 2019

Tradice dnů lidové architektury

V  roce 2019 se uskuteční již 7. ročník Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska 2019. Tradice Dnů lidové architektury byla zahájena v roce 2013 u příležitosti 200. výročí narození Jakuba Bursy, proslulého zednického mistra a lidového umělce působícího v okolí Volyně a Vlachova Březí na Prachaticku, kde také v roce 2013 proběhly hlavní vzpomínkové akce spojené s putováním po jím vytvořených stavbách. Příznivé ohlasy a řada podobných aktivit na různých místech naší země vzniklých spontánně na základě výzvy iniciátorů Roku lidové architektury, vyhlášeného v souvislosti s tímto výročím, vyústil v rozhodnutí organizátorů ze společnosti FOIBOS a Národního památkového ústavu pořádat Dny lidové architektury každoročně a vždy právě v období kolem 21. července, tedy v termínu spojeném s datem narození tohoto významného osobitého tvůrce.

Dny lidové architektury Královéhradeckého kraje 2018 v Úpici a na Úpicku

img_8085.jpg
Lidová architektura 2018AkceLidové stavbyZ krajů a regionůFOTOGALERIE

Již po šesté se uskutečnily Dny lidové architektury Čech, Moravy a Slezska, jejichž tradice začala ve Vlachově Březí v roce 2013. Bylo to tehdy u příležitosti 200. výročí narození znamenitého jihočeského zednického mistra Jakuba Bursy.

Celorepubliková akce – Putování za lidovými stavbami Úpicka se letos konala  u příležitosti Dnů lidové architektury Královéhradeckého kraje 2018 a centrem bylo městečko Úpice.

Byla to událost mimořádná, jejíž slavností bylo znovuotevření  skvostně renomovaného archaického roubeného patrového domu postaveného kolem roku 1610 „Dřevěnky“, která je národní kulturní památkou.  

Účast hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána a mnoha hostů, a hlavně okolo osmi stovek  návštěvníků bylo milým poděkováním těm, kteří tuto krásnou stavbu uvedli znovu do života na další desítky let. Také starosta města Úpice Radim Fryčka byl na tuto chvíli náležitě  a právem hrdý a poděkoval všem, kteří se o to zasloužili.

Kotěrovo centrum architektury, pořadatel tradičních Dnů lidové architektury, z celého srdce také děkuje všem, kteří se o tak úspěšné zahájení Dnů lidové architektury v Úpici zasloužili.

Dny lidové architektury Královéhradeckého kraje

letak-upice-a5-oboustranny-tisk-1.jpg
Lidová architektura 2018AkceMistři lidové architekturyMédiaZ krajů a regionů

Královéhradecký kraj, Kotěrovo centrum architektury o.p.s. a město Úpice jménem pořadatelů a partnerů Dnů lidové architektury Královéhradeckého kraje 2018 si Vás dovolují pozvat na Slavnostní zahájení 21. července v Úpici spojené se slavnostním otevřením národní kulturní památky Dřevěnka.

21. července 2018 v 11.00 hodin

Dřevěnka, národní kulturní památka, Žižkova čp. 92, Úpice.

 

(c) Foibos Books s.r.o.