Liberecký kraj zve k účasti na Dnech lidové architektury majitele památek

Vybrané stavby lidové architektury typické pro Liberecký kraj budou moci lidé navštívit již počtvrté v rámci Dnů lidové architektury, které se konají v letošním roce o víkendu 21. – 22. července 2018. Pro návštěvníky budou připraveny doprovodné programy ve formě komentovaných prohlídek, ukázek tradičních řemesel, divadelních představení či vystoupení folklorních souborů.

Dny lidové architektury Středočeského kraje 2018

002-moderator-vaclav-zmolik-s-dr.-janotou-pred-akci.jpg
Lidová architektura 2018AkceLidové stavbyZ krajů a regionů

Víkend s lidovými stavbami, bohatým programem a Putováním za lidovými stavbami Nymburska.

Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem, 14. – 15. července 2018

Lidová architektura Prahy ve Zlíně

pozvanka-lidova-architektura-prahy-ve-zlinskem-kraji.jpg

Muzeum Jihovýchodní Moravy ve Zlíně a Kotěrovo centrum architektury Vás srdečně zvou na výstavu s názvem Lidová architektura v Praze. Výstava bude zahájena v sobotu 23. června 2018 ve 14:00 v hájence u hradu Malenovice, kde potrvá až do 30. září 2018.

Dny lidové architektury Středočeského kraje 14. – 22. července 2018 se slavnostním zahájením v Polabském národopisném muzeu v Přerově nad Labem v sobotu 14. července

polabske-muzeum.jpg
Lidová architektura 2018Dny lidové architektury 21-29.7. 2018AkceLidové stavby

Po loňském úspěšném 1. ročníku Dnů lidové architektury Středočeského kraje v Muzeu lidových staveb středního Povltaví na Vysokém Chlumci se v letošním roce uskuteční jejich 2. ročník, tentokrát se slavnostním zahájením 14. července v Polabském národopisném muzeu v Přerově nad Labem u Lysé nad Labem na Nymbursku, v prastaré sídelní oblasti spojené s počátky našeho státu, v krajině úrodné a odpradávna intenzivně zemědělsky využívané, ale také v krajině klikatících se velkých řek Labe a Jizery i jejich menších přítoků se slepými rameny, tůněmi, rybníky a zbytky kdysi rozlehlých lužních lesů, s nevelkými pahorky, místně zvanými "hůry", vystupujícími z plochého terénu, jež nesou stopy dávného osídlení a z nichž lze přehlédnout rozsáhlé území až k pohraničním horám, v regionu, jehož krajinný ráz významně poznamenal člověk (připomeňme zejména barokní komponovanou krajinu utvářenou vizionářskou osobností hraběte Františka Antonína Šporka) a v němž dosud najdeme mnohá půvabná historická městečka a vsi středověkého původu se zajímavými zachovalými slohovými i tradičními lidovými stavbami, které tu často stojí už stovky let.

Partneři 2023

fond-kultury-logo.jpg
Lidová architektura 2023Partneři

Projekt Rok lidové architektury Čech, Morava a Slezska 2023 byl realizován ve spolupráci a s finanční podporou: 

Ministerstvo kultury ČR 

Státní Fond Kultury ČR

Městská část Praha 5

Národní památkový ústav

 

Dny lidové architektury Královéhradeckého kraje 21. – 29. července 2018 se slavnostním zahájením v národní kulturní památce Dřevěnka v Úpici v sobotu 21. července 2018

logo-koterovo-centrum-arch__mensi.jpg
Lidová architektura 2018Dny lidové architektury 21-29.7. 2018AkceLidové stavbyZ krajů a regionů

V letošním roce se uskuteční již 6. ročník Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska, tentokrát s centrem v Úpici, malebném městečku vklíněném do údolí Úpy, ležícím ve zvlněné poklidné a přívětivé krajině východního Podkrkonoší pod Jestřebími horami, v níž se střídají zalesněná návrší s travnatými stráněmi a poli, kde najdeme tichá zákoutí i místa s dalekými výhledy. Je to kraj horníků a tkalců a také kraj slavných rodáků bratří Čapků, jehož osobitou tvářnost formovala též historická městská i vesnická sídla s řadou dosud zachovalých slohových i tradičních lidových staveb, z nichž mnohé tu často stojí už stovky let.

Partneři 2022

logo-dny-lid-arch-2022_300dpi.jpg
Lidová architektura 2022Partneři

Projekt Dny lidové architektury Čech, Morava a Slezska 2022 byl realizován ve spolupráci a s finanční podporou: 

Ministerstvo kultury ČR 

Kraj Vysočina

Mesto Třebíč

Jaroměřice nad Rokytnou

Národní památkový ústav

 

 

Partneři 2018

bar.ces.poz.jpg
Partneři

Hlavní pořadatelé a partnerské organizace Dnů lidové architektury 2018 jsou: 

Dny lidové architektury 2018

Lidová architektura 2018Dny lidové architektury 21-29.7. 2018Akce

V týdnu od 21. do 29. července 2018 bude probíhat již šestý ročník Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska.

Slavnostní zahájení se uskuteční 21. 7. 2018 v nově zrestaurované národní kulturní památce – Dřevěnce v malebném městě Královéhradeckého kraje Úpici.

Hlavní celorepublikovou akcí šestého ročníku Dnů lidové architektury bude Putování oblastí Jestřebích hor za lidovými stavbami.

Fotografie ze zahájení Dnů lidové architektury ve Vysokém Chlumci

dsc_0006.jpg
Lidová architektura 2017Lidové stavbyZ krajů a regionůFOTOGALERIE

V sobotu 15. července 2017 se v Muzeu vesnických staveb středního Povltaví ve Vysokém Chlumci u Sedlčan konalo slavnostní zahájení Dnů lidové architektury Středočeskéo kraje. Zde si můžete prohlédnout fotografie z tohoto vydařeného slavnostního dne.

Zakončení Dnů lidové architektury 2017

trebiz-dla_-_plakat_-_navrh-1.jpg
Lidová architektura 2017AkceLidové stavbyZ krajů a regionů

Program slavnostního zahájení Dnů lidové architektury ve Vysokém Chlumci u Sedlčan

program2-1.jpg
Lidová architektura 2017AkceLidové stavbyVýstavy

Srdečně Vás zveme na slavnostní zahájení Dnů lidové architektury Středočeského kraje, které se koná 15. července 2017 ve vysokém Chlumci u Sedlčan.

Aktuálně ke Dnům lidové architektury Libereckého kraje

harcubova-chalupa1.jpg
Lidová architektura 2017AkceLidové stavbyZ krajů a regionů

Harcubova chalupa v Harrachově se také zapojí do Dnů lidové architektury 2017.

Nabídka objektů zapojených do již tradiční akce Dny lidové architektury se rozšířila o další výjimečný objekt. Je jím areál domácí brusičské dílny skla v Harrachově z 18. století, který dostalo na konci roku 2016 do správy Severočeské muzeum v Liberci. Chalupa bude zpřístupněna pro veřejnost 8. a 9. července 2017 od 10 do 17 hodin. Skupiny návštěvníků do 10 osob v každou celou hodnu provede sám pan ředitel či některý z pracovníků muzea.

Dny lidové architektury Středočeského kraje, 15.-23. července 2017

pozvanka-dny-lid-architektury-mail-1.jpg
Lidová architektura 2017AkceLidové stavbyVýstavy

Putování za lidovými stavbami středního Povltaví - Sedlčansko. 

V letošním roce se uskuteční již 5. ročník Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska, tentokrát s centrem v Muzeu lidových staveb středního Povltaví ve Vysokém Chlumci na Sedlčansku ve Středočeském kraji, v oblasti dosud turisticky ne zcela objevené, které se vyhnul velký průmysl a frekventované silniční tepny, v níž ale dosud najdeme hluboké lesy, tichá zákoutí s drobnými církevními památkami vytesanými z všudypřítomné žuly i daleké výhledy do zvlněné krajiny středočeské pahorkatiny, travnaté louky s pasoucími se stády, čisté říčky a potoky vroubené mlýny v idylických údolích a také půvabná historická městečka a vsi středověkého původu s mnoha zajímavými zachovalými slohovými i tradičními lidovými stavbami, které tu často stojí už stovky let.

 

Pořadatelství centrálních aktivit letošních Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska se tentokrát ujal Středočeský kraj, jmenovitě pak odbor kultury a památkové péče Krajského úřadu, na jehož území proběhne jejich celostátní zahájení i zakončení.

Poklady z hůry aneb Jak se žilo na Hané

Lidová architektura 2017AkceVýstavy

Výstavu Poklady z hůry aneb Jak se žilo na Hané můžete navštívit v Muzeu Komenského v Přerově až do letošního 18. října. 

Pozvání do Šolcova statku

celek1115.jpg
Lidová architektura 2017AkceVýstavy

Dny lidové architektury v Libereckém kraji

dla-v-lk-2017-a4-final_skladacka-1.jpg
Lidová architektura 2017Z krajů a regionů

Ve dnech 8.-9. července proběhnou Dny lidové architektury v Libereckém kraji.

Letos budou již páté Dny lidové architektury Čech, Moravy a Slezska

4-vlachovo-brezip6060553.jpg
Lidová architektura 2017AkceJakub Bursa

15. - 23. července 2017

Termín Dnů je již tradičně svázán s datem narození proslulého lidového stavitele a štukatéra Jakuba Bursy (21. července 1813) a letos budou v týdnu od 15. do 23. července 2017.

Partneři 2017

bar.ces.poz.jpg
Lidová architektura 2017Partneři

Hlavní pořadatelé a partnerské organizace Dnů lidové architektury 2017 jsou: 

(c) Foibos Books s.r.o.